Зазвичай ГКІ спричинено бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.
Краматорське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області нагадує, що для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:
-
дотримуватися правил особистої гігієни. Ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
-
мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
-
користуватися індивідуальним посудом;
-
запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються продукти харчування;
-
регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
-
окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
-
для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
-
добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;
-
дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовані харчові продукти при кімнатній температурі більш ніж на 2 години);
-
використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел. Вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
-
мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
-
не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
-
не купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
-
не давати маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо.
При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) необхідно своєчасно звернутися за медичною допомогою.