У Запоріжжі та Вільнянську провели експертизи кавунів і динь, які продавали на ринках.
За інформацією Держпродспоживслужби, виявлено нітрати в близько 400 кілограмах продукції, що становлять небезпеку для споживачів. Водночас експертизи продукції з супермаркетів не проводилися.
Згідно з даними Держпродспоживслужби Запорізької області, було виконано 644 експертизи баштанних культур, зокрема кавунів і динь, які продавалися на ринках Запоріжжя та Вільнянська. Нітрати виявили у майже 400 кілограмах продукції. Відомо, що раніше блогери неодноразово виявляли підвищений вміст нітратів у овочах та фруктах, що продаються в супермаркетах. Однак цього разу Держпродспоживслужба провела аналізи баштанних лише на ринках.
Зокрема, провели 451 експертизу кавунів, і в 6 випадках (230 кг) виявили перевищення допустимого рівня нітратів. Також було проведено 193 експертизи динь, з яких 4 випадки (165 кг) виявили перевищення. Загалом, 395 кг продукції, яка становила загрозу для здоров’я, не допустили до продажу.
Експерти рекомендують уникати купівлі харчової продукції в місцях несанкціонованої торгівлі, оскільки така продукція не проходить необхідних досліджень і може бути небезпечною. Також радять не купувати биті або розрізані кавуни та дині, оскільки це підвищує ризик бактеріального отруєння. При купівлі баштанних культур на ринках чи в магазинах варто перевіряти документи, що підтверджують безпеку продукції.
Читати також: Яку суму податку на нерухомість сплатили у Запорізькій області.