Чи треба приймати вітамін D для профілактики взимку, інформує Донецький обласний центр контролю та профілактики хвороб.
«Більшу частину вітаміну D ми отримуємо завдяки впливу сонячного світла. Звідси і його неформальна назва — «вітамін сонця».Узимку, коли сонячний день коротший, і через холодну погоду ми все менше часу проводимо на вулиці, кількість вітаміну D в організмі людини знижується.
ле ця поживна речовина необхідна для нашого здоров’я!
Вітамін D захищає :
ясна від запалень, зуби – від карієсу, прискорює загоєння переломів та запобігає остеопорозу, покращує імунітет, попереджає слабкість м’язової системи, приймає участь в роботі серця, впливає на артеріальний тиск та загальну роботу судинної системи.
Зазвичай, щоб здорова людина отримала свою порцію вітаміну D, достатньо бувати на сонці і в холодну погоду взимку принаймні 15–20 хв у день. А також вживати продукти, які багаті на вітамін D :
— жирна риба — скумбрія, тунець, форель, лосось, тріска (печінка);
— молочні продукти — вершкове масло, твердий сир, домашній сир, йогурт, сироватка, цільне молоко;
— яловича печінка;
— яєчні жовтки.
Проте є люди, яким цього може бути недостатньо, зокрема це:
— немовлята;
— люди старшого віку, особливо якщо вони не виходять з дому;
— люди з ожирінням (високий індекс маси тіла);
— люди з незбалансованим харчуванням, наприклад, вегани;
— люди із хворобами шлунково-кишкового тракту та печінки.
Перед вживанням вітаміну D обов’язково проконсультуйтеся із сімейним лікарем щодо тестування на рівень вітаміну D в крові. У разі потреби, лікар може призначити прийом вітаміну D в потрібній дозі.
Важливо не займатися самолікуванням і не приймати вітамін D просто тому, що почалася зима. Адже високі дози цього вітаміну можуть бути шкідливими для здоров’я».
Не забувайте, що здоров’я – найцінніший скарб, тому бережіть його.