«Готувати сири – це мистецтво». У Кропивницькому районі запрацювала крафтова сироварня

За інформацією: Суспільне Вінниця.

На Кіровоградщині запустили роботу сироварні, використавши гроші грантів єРобота та фонду регіонального підприємництва. Фото ілюстративне: Unsplash

У селі Калинівка Первозванівської громади Кропивницького району запрацювала крафтова сироварня. Її на території свого домоволодіння відкрила місцева жителька Любов Кличко разом з сім’єю. На власну справу вона отримала гранти – 100 тисяч гривень від регіонального фонду підтримки підприємництва та 150 тисяч гривень в рамках проєкту єРобота.

Про це Суспільному розповіла донька засновниці сироварні Олександра Кличко. З її слів, тримають вдома мініферму з 12 корів, тому мають власне молоко. Для сироварні виділили окреме приміщення, де готують молочну продукцію. За грантові гроші купили сироварку, сепаратор, холодильники, газову плиту, косарку для трактора, холодильні шафи для дозрівання сирів та гумові килими для корів.

"Це килими, які кладуть на підлогу у приміщенні, де утримують корів. Це треба робити для того, щоб створити їм такі умови, аби вони не хворіли. Також однією з головних умов гранту було створення одного робочого місця. Тому ми взяли на роботу працівника. Він допомагає нам у переробці молока".

Щоб відкрити власну справу, Любов Кличко пройшла курс навчання від регіонального фонду підтримки підприємництва та онлайн-курси.

"Мої батьки працюють на власній фермі протягом 20 років. Цього року ми ухвалили рішення розпочати власне виробництво крафтового сиру. Головний сировар – це наша мама. Вона – серце та душа нашого бізнесу і та, хто стоїть за кожним унікальним смаком. Вона як ніхто знає, яка у молока повинна бути жирність, скільки має бути білка, як воно осідає, яка має бути температура, як вводити ферменти, закваски".

Олександр та Любов Клички.

У Калинівській сироварні планують виготовляти не менше п'яти видів сирів, говорить Олександра Кличко. Це – бринза, моцарела, брі, камамбер, тверді та сири з блакитною пліснявою.

"Сири дозрівають спочатку у спеціальних холодильниках при температурі 12 градусів. Потім їх потрібно перенести у підвал. Мова йде про ті види, яким для приготування потрібно більше місяця. Найбільше часу для дозрівання потребують тверді сири, їх термін витримки повинен бути від пів року. Щоб не зіпсувати сир, потрібно багато практики та навчання. Наприклад, моцарела дозріває у розсолі. Для цього потрібно підібрати правильну сіль. Зі звичайного супермаркету вона може не завжди підійти".

Сироварня буде називатись "Молочна майстерня". Нині сім'я Кличків створює сторінку в Інстаграмі, планують влаштувати фотосесію та створити брендування.

"Поки дуже важко сказати, що ми повноцінно запустилися, – говорить Олександра. – Адже є сири, які дозріють через три місяці, і тільки тоді ми будемо розуміти наскільки успішно. Крафтовий сир можна продавати без сертифікату, але він потрібен для реалізації в магазинах. Тож ми плануємо продавати його під замовлення клієнтів та на ринку у Кропивницькому. Я думаю, що замовляти сири можна буде уже через два-три тижні".

Новости Украины | Последние новости Украины