Зараз згідно з церковним календарем йде Різдвяний піст. Фахівці Донецького обласного центру контролю та профілактики хвороб надали поради, як треба харчуватися, щоб не нашкодити здоров’ю. «Гастроентерологи стверджують, що до посту треба готуватися. Не можна відразу повністю виключити всі тваринні продукти, все треба робити поступово: один тиждень — виключити м’ясо, інший — рибу, далі — яйця і молочні продукти. І так само поступово треба виходити з посту, оскільки що наш шлунково-кишковий тракт може досить проблемно відреагувати на різкі зміни в харчуванні. Головне, дотримуйтесь двох основних принципів: Різноманітний раціон. Чим більше варіацій продуктів, тим краще. Мінімум обробленої їжі. Нехай на вашому столі будуть натуральні продукти. В період Різдвяного посту християни, які його дотримуються, відмовляються від: будь-яких м’ясних продуктів; молочних продуктів; яєць; виробів, що містять молочні продукти, м’ясо; швидкої їжі чи снеків; алкоголю (крім келиха вина в ті дні, коли це дозволено). В певні дні дозволяється риба. Риба та морепродукти вживаються лише на першому етапі посту, а на другому етапі — лише в окремі дні, коли припадають святкові дати. На останньому етапі риба не вживається взагалі.
Але слід зазначити, що білок, який виключається під час посту, містить незамінні амінокислоти, необхідні для роботи головного мозку, створення нових клітин і тканин, гормонів, ферментів, антитіл до інфекцій та ін. Крім того, може спостерігатися дефіцит заліза, вітаміну В12, кальцію (виключення молочних продуктів) і цинку. Кому протипоказано дотримуватися посту у харчуванні: людям похилого віку, людям з хронічними захворюваннями, вагітним і тим, хто годує дитину грудним молоком, дітям до 14 років: їм піст може серйозно нашкодити. Якщо людина раніше не постилися й водночас має певні проблеми зі здоров’ям, краще проконсультуватися з лікарем. Взагалі людина повинна приймати виважене рішення поститись їй чи ні, з урахуванням стану її здоров’я, віку та іншого. Будьте здорові!».