Як визначити, чи скляний посуд придатний для використання в мікрохвильовці

Усі типи скла та корисні поради для безпечного використання скляного посуду у мікрохвильовій печі.

Перед використанням у микрохвільовці варто перевірити відповідність посуду / фото ua.depositphotos.com

Попри його поширення, не весь скляний посуд безпечний для використання в мікрохвильовій печі. Скло, придатне для використання в мікрохвильовій печі, спеціально розроблене, щоб витримувати тепло та енергію мікрохвиль. Воно розтріскується, не руйнує та не виділяє шкідливі речовини у їжу.

Як зазначило southernliving.com, цей тип посуду зазвичай виготовляється із загартованого або боросилікатного скла. Обидва розроблені для роботи під високим нагрівом та швидких перепадів температури.

Щоб визначити, чи підходить скло для використання в мікрохвильовій печі, зверніть увагу на етикетку або символ на виробі. Наприклад, там має бути зображення мікрохвильовки з хвилястими лініями. Якщо на скляному посуді немає такого позначення, краще уникати використання його в мікрохвильовій печі.

Відео дня

Іноді скло просто не підходить для використання в мікрохвильовій печі. Не слід використовувати скляний посуд без етикетки «безпечний для використання в мікрохвильовій печі». Зокрема не загартоване скло, антикварний або крихкий скляний посуд, а також скло з металевими оздобленнями чи прикрасами.

Звичайне (незагартоване) скло не витримує швидких перепадів температури та може розбитися. Старі предмети більш схильні до пошкоджень від тепла. А металеві прикраси можуть спричинити іскри або пожежу в мікрохвильовій печі. Навіть скляні предмети, придатні для використання в мікрохвильовій печі, можуть мати кришки, які не підходять для цього, тому обов’язково перевіряйте кожен предмет перед використанням.

Чому деяке скло може розбитися в мікрохвильовій печі

Деякі види скла можуть тріснути в мікрохвильовій печі через їхню нездатність витримувати високі температури та швидкі перепади температур. Звичайне скло, яке не загартоване або не виготовлене з боросилікату, не призначене для такого типу навантаження. Нерівномірне нагрівання в мікрохвильовій печі може призвести до нерівномірного розширення та стиснення скла, що призведе до його розтріскування або руйнування.

Це також може статися через тепловий удар, якщо в мікрохвильову піч помістити холодний скляний посуд.

Мікрохвильовий тест

Якщо ви не впевнені, чи можна використовувати вашу склянку в мікрохвильовій печі, ви можете провести простий тест. Зверніть увагу, що існує певний ризик того, що вона може розбитися в процесі.

Щоб провести тест у мікрохвильовій печі, помістіть скляний посуд у мікрохвильову піч поруч із чашкою, наповненою водою, придатною для використання в мікрохвильовій печі. Нагрівайте протягом хвилини на високій потужності, потім перевірте температуру посуду. Якщо вода гаряча, але скляний посуд залишається холодним, найімовірніше, він придатний для використання в мікрохвильовій печі. Якщо скляний посуд гарячий, але вода залишається холодною, найімовірніше, він не придатний для використання в мікрохвильовій печі.

Застереження під час використання скла в мікрохвильовій печі

  • Використовуйте скляний посуд, придатний для використання в мікрохвильовій печі: завжди перевіряйте наявність етикеток або символів.
  • Використовуйте неглибокі контейнери для рівномірного нагрівання: неглибокі контейнери дозволяють теплу розподілятися рівномірніше, зменшуючи ризик виникнення гарячих точок.
  • Уникайте різких перепадів температури: не розігрівайте в мікрохвильовій печі холодний скляний посуд одразу з холодильника або морозильної камери.
  • Перевірте на наявність пошкоджень: уникайте скляного посуду зі сколами або тріщинами.
  • Зніміть кришки або пломби: переконайтеся, що всі кришки або пломби разом зі скляним посудом придатні для використання в мікрохвильовій печі та мають отвори для виходу пари.
  • Уникайте металевого оздоблення та кольорового покриття: уникайте скляного посуду з металевим оздобленням або прикрасами, які можуть іскрити в мікрохвильовій печі, а також кольорового покриття, яке не завжди безпечне для використання в мікрохвильовій печі та може виділяти хімічні речовини у вашу їжу.
  • Періодично помішуйте: для рівномірного розподілу тепла, запобігаючи перегріву або утворенню холодних ділянок.

Більше порад про користування мікрохвильовкою

Нагадаємо, що підігрівання деяких рідин у мікрохвильовій печі може бути небезпечним. Зокрема, вода нагрівається у мікрохвильовці без зовнішніх ознак. Тому нею дуже легко обпектися. 

Джерело

Новости Украины | Последние новости Украины