Хліб вважається основним продуктом у багатьох народів. Споконвіку селяни та люди, які займалися важкою фізичною працею їли хліб і не переживали про те, що він негативно вплине на здоров’я або від нього талія стане ширшою. А все тому, що раніше люди багато рухалися, а хліб пекли з цілозернового борошна, в якому справді були лише корисні речовини. Борошно вищої якості було дорогим і недоступним широким масам.
Коли ж людство навчилося очищати зерно, робити борошно вищої якості, і при цьому багато сидіти й мало рухатися, а отже, товстіти та хворіти, то почали з’являтися різні теорії та дієти, що забороняють вживання хліба. Однак хліб може бути частиною збалансованої дієти, якщо він цілозерновий. Вуглеводи, що містяться в ньому, мають вирішальне значення для хорошого здоров’я.
Дослідження свідчать, що дві-три порції цілісних зерен на день, які є в хлібі, можуть запобігти діабету 2 типу, серцево-судинним захворюванням, колоректальному раку, раку підшлункової залози та шлунку. А вуглеводи, яких багато хто боїться, потрібні нам, щоб функціонувати, це їжа для мозку. Якщо ви шукаєте найкорисніший хліб, необхідно враховувати безліч факторів: який хліб вам потрібен, з чим ви його їсте і наскільки збалансовані ваші відносини з ним.
Що означає здоровий хліб? Це хліб із цільного зерна – містить більше вітамінів та клітковини.
Дієтологи виділили 4 види:
Житній хліб найдієтичніший, він містить утричі більше клітковини, ніж білий, і має всього 165 калорій. Цей продукт добре засвоюється організмом завдяки високому вмісту клітковини. Також він має особливу амінокислоту – лізин, яка має визначну роль у побудові клітин шкіри, м’язів та сприяє еластичності судин.
Мультизерновий хліб. Такий хліб випікається із суміші борошна вищого ґатунку та насіння, містить лише 250 калорій. Дієтологи рекомендують їсти його на сніданок і перекуси.
Вівсяний хліб. Оскільки його випікають із вівсяного борошна, тут вівсянка також не втрачає своїх корисних властивостей. Такий хліб сприяє схудненню, знімає набряки, знижує рівень “поганого” холестерину в крові та позитивно впливає на кишківник. Вівсяний хліб має у складі борошна мідь, яка необхідна для насичення киснем організму і покращення роботи серця. Такий вид хліба містить всього 260 калорій.
Висівковий хліб. Такий продукт особливо позитивно впливає на здоров’я завдяки вмісту висівок, які є зовнішньою оболонкою зерна, багатого на корисні мікроелементи й вітаміни групи В. Висівки здатні зменшувати калорійність хліба, тому прекрасно регулюють процеси травлення, допомагаючи очистити організм від шлаків, зайвої води та “поганого” холестерину, допомагає знизити ризики гіпертонії, інсульту й ожиріння.
Найбільш вдалим варіантом лікарі назвали сірий хліб – той, що готується з борошна грубого помелу, а також суміші пшеничного і житнього борошна. У такі вироби часто додають цілозернові злаки, горіхи та насіння, через що він більш калорійний. Але він все одно корисніше, ніж простий білий батон.
Під час вибору хліба варто орієнтуватися на такі показники: сорт борошна, кількість різноманітних домішок, солі та цукру. Краще вибирати хліб, випечений із цільного зерна чи висівковий, адже в ньому містяться оболонки, багаті на клітковину, вітаміни групи B, Е, залізо, цинк і селен. Він корисний як для загального здоров’я організму, так і не шкодитиме вашій фігурі.
Повнішають не від хліба, а від його неправильного вживання – такий висновок зробили лікарі. Однак ті, хто дотримуються дієти, стараються не їсти його взагалі. Хоча робити цього не варто. Щоб вживання хліба не позначилося на вашій фігурі, просто не змішуйте його з жирними стравами та їжте не більше 120 грамів на день.
Смачного вам і доброго здоров’я бажають фахівці Донецького обласного ЦКПХ МОЗ.