Після довгоочікуваних дощів у лісах під Полтавою з’явилися гриби. Переважно, маслюки і парасольки. Не ті парасольки, якими ми захищаємося від дощу, а інші – ті, які можуть стати смачною стравою на нашому столі.
Ми сідаємо у автівку та виїжджаємо не так далеко від Полтави – у ліс між Надержинщиною та Терновщиною. У вихідний день на узбіччях стоїть чимало автомобілів, які належать любителям «тихого полювання».
Ми також відправляємося на пошуки грибів. І довго їх шукати не доводиться. Під деякими із знайдених парасольок цілком пожна було б ховатися від дощу)
Інші гриби були дещо меншими, але не надто уміло ховалися від грибників.
Менше ніж за дві години отримали досить непоганий результат – кілька корзин парасольок або, по-народному, «зонтиків». Або, якщо по-науковому, Macrolepiota procera.
Цей гриб, насправді, лише виглядає не надто презентабельним, у порівнянні, наприклад, із «білим». Натомість парасольки є надзвичайно смачними. Їх можна відварити, засушити, але найкраще відібрати лише шляпки парасольок та засмажити їх у клярі.
Рецепт надзвичайно простий. На чотири порції знадобляться лише 2 курячі яйця, борошно, сіль та перець.
1. У парасольок обріжте ніжки, шляпки помийте та обсушіть.
2. Приготуйте кляр: у глибоку посудину вбийте 2 яйця, додайте сіль та перець. Все добре перемішайте та поступово додавайте борошно, безперервно помішуючи.
3. У готовий кляр занурюйте шляпки парасольок та обсмажте у олії з обох боків до золотистої шкірочки.
4. Парасольки у клярі готові! Смачного!
Нагадаємо, раніше грибник із Полтави розповів нам, де знаходить «білі» за будь-якої погоди.
Бажаєте отримувати найважливіші новини Полтави у месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram