Місце ностальгії у Львові. Історія легендарної «Пиріжкової» на Словацького, — ФОТО

У рамках спецпроєкту «Історія старого Львова» кореспондентка 032.ua пропонує дізнатися про один із легендарних закладів міста — «Пиріжкову» на Словацького. 

У центральній частині Львова на вулиці Словацького розташований культовий заклад — «Пиріжкова». Місце, яке сповнене ностальгією для жителів. Раніше воно було одним із найпопулярніших, зокрема, для львівських студентів, які забігали перекусити смачною випічкою. Пиріжки тут готують та подають вже майже 60 років. Пропонуємо дізнатися детальніше про заклад, який для багатьох особливий та викликає теплі спогади про дитинство, студентські роки. 

«Пиріжкова» — на першому поверсі кам’яниці Барда

«Пиріжкову» можна знайти навпроти Головної пошти на вулиці Словацького 2/4. Вона розташована на першому поверсі кам’яниці Барда, яка є пам’яткою архітектури місцевого значення та зараз виконує функції звичайного багатоквартирного будинку.  Однак на цьому місці колись стояв двоповерховий будинок, який знесли у 1912 році. Коли його демонтували, розпочалося будівництво елітної п’ятиповерхової кам’яниці на замовлення Генриха Барда, яке завершили вже у наступному році. 

Побудували елітну житлову кам’яницю, яка привертала увагу заможних жителів. Її спорудили із найкращих матеріалів, там було централізоване опалення, ліфт, міжповерхове перекриття на металевих опорах. Окрім того, окрасою будинку були коштовні скульптурні оздоби. 

Коли відкривали «Пиріжкову», було мало закладів у Львові 

Кореспондентка 032.ua поспілкувалася із директоркою «Пиріжкової» пані Іриною. Вона розповіла, що коли відкривали заклад, у Львові було дуже мало кафе, ресторанів, барів, їдалень. Йдеться про 1960-ті роки. Мешканці (серед них — багато студентів) тоді знали, де можна перекусити дешево, швидко та якісно. Багато людей і зараз повертаються до «Пиріжкової», щоб посмакувати. Раніше у Львові було 5 пиріжкових, а з тих часів до сьогодні залишилася лише одна. 

«Пиріжкова» на Словацького у Львові, Фото: «Пиріжкова», фейсбук-сторінка

«Заклад не змінював специфіку роботи»

Пані Ірина пояснила, що заклад не змінював специфіку роботи впродовж всього часу існування. Основна рецептура залишається нині така, як і раніше. Хіба що могли додати асортимент виробів. При цьому, пиріжки тут готують за фірмовими секретними рецептами вже кілька поколінь поспіль. 

«Пиріжкова» на Словацького у Львові, Фото: «Пиріжкова», фейсбук-сторінка

Печуть понад 20 видів пиріжків та булочок

За словами пані Ірини, у «Пиріжковій» виготовляють булочки і пиріжки із різними смаками у залежності від сезону. Зокрема, понад 20 різних видів. 

Пропонують відвідувачам пиріжки з капустою, картоплею і грибами, із зеленою цибулею і яйцем, маком, корицею, чорною смородиною, яблуками. Весною, коли сезон, печуть із румбарбаром, полуницею. Окрім того, є фірмові ватрушки, булки з кремом, сосискою, котлетою. На Різдво готують пампухи із різними начинками, до Великодня — паски. 

«Коли автобусний квиток коштував 5 копійок, пиріжок — 7»

«Коли автобусний квиток коштував 5 копійок, пиріжок — 7 копійок. Ми намагаємося не піднімати високо ціни на продукцію, щоб вона були доступною для будь-якого класу населення. До нас можуть під’їхати на машині на дві хвилин та взяти декілька булочок із собою; також люди, які гуляють повз;  студенти, школярі, пенсіонери, які хочуть посмакувати пиріжками», — зазначає пані Ірина. 

«Пиріжкова» на Словацького у Львові, Фото: «Пиріжкова», фейсбук-сторінка

Культовий заклад цілих поколінь

«Пиріжкова» на Словацького — це заклад цілих поколінь. Сюди приходять від наймолодших та до старшого віку за свіжою випічкою. 

«Мами приводять своїх дітей, а тих мам приводили їхні мами. Зараз багато людей приїжджає і каже, що купували у нас пиріжки, коли були студентами. Йдеться про тих, кому понад 60 років і менше. Залишають приємні відгуки. Окрім того, у «Пиріжковій» люди працюють багато років поспіль, аж до пенсії, бо люблять цю справу», — розповідає пані Ірина. 

«Пиріжкова» на Словацького у Львові, Фото: «Пиріжкова», фейсбук-сторінка

«Дуже багато людей нас знають по світу» 

«Пиріжкова» відома не лише у місті, а навіть за кордоном. Про неї дізнається все більше людей від тих, які тут були колись — у студентські часи, від тих, яких приводили батьки. 

«Дуже багато людей нас знають по світу. До нас приїжджають з Ізраїлю, Німеччини, Італії, Аргентини. У Штатах також людям відомо про нашу «Пиріжкову». Колись вона була популярною та однією з найкращих у місті, мала багато дипломів, обласні та республіканські нагороди. Зараз смаки у людей змінилися. Якщо раніше їли пиріжок, то зараз їдять круасан. Якщо раніше їли локшину, то зараз — пасту», — зазначає пані Ірина. 

«Під час карантину дуже складно»

В Україні вже понад один рік триває карантин через пандемію, який впливає на всі сфери життя. Закладам вдається буквально «виживати», адже діє низка карантинних обмежень, все менше стає відвідувачів. Багато кафе, ресторанів намагаються триматися «на плаву», але є ті, які вже закрилися під час цього періоду. 

«Під час карантину дуже складно. Людей по місту мало. Якщо це продовжиться, не знаю, чи багато закладів взагалі залишиться у Львові», — додала директорка «Пиріжкової» пані Ірина. 

«Пиріжкова» на Словацького, Фото: 032.ua

«Пиріжкова» — місце ностальгії у наш час 

На вулиці Словацького впродовж багатьох років відчувається аромат свіжої випічки із «Пиріжкової» через який складно просто пройти повз. Заклад став культовим місцем у Львові для цілих поколінь. У наш час сюди досі приходять мешканці за смачними булочками та пиріжками. Наразі через карантин тут подають випічку через віконечко та пропонують різні види пиріжків та булок. 

Читайте також: Від Леніна та Гітлера до Свободи: яскрава історія центральної вулиці Львова, — ФОТО

Фото на головній: «Пиріжкова», фейсбук

Источник

Новости Украины | Последние новости Украины