За інформацією: Суспільне Вінниця.
Ілюстративне фото: УНІАН
Риба, яка загинула в результаті руйнації Каховської ГЕС, є непридатною для використання в їжу. Її переробка та споживання може спричинити виникнення харчових отруєнь, зокрема ботулізму. Про в етері Українського радіо Кропивницького розповіла речниця обласного управління Держпродспоживслужби Наталія Шевченко. Фахівчиня не рекомендує купувати рибу та рибну продукцію на стихійних ринках, лише на офіційних, де працюють лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи. Їх у Кіровоградській області 38.
Мор риби наразі зафіксували на території Дніпропетровської області, говорить Наталія Шевченка. У зв'язку з цим нині працівники обласної Держдпродспоживслужби посилили контроль за безпечністю рибної продукції, яку продають на Кіровоградщині.
"У лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи, які нині працюють на 38 ринках області, посилено перевіряють звідки завезена риба на продаж. На агропроводовольчих ринках продавці повинні мати два основні документи — це товарно-транспортна накладна, те, що допомагає з’ясувати походження товару, та санітарний висновок лабораторії ветсанекспертизи на ринку з печаткою. Що стосується магазинів та супермаркетів, то наразі є вимога держави, що такий сертифікат якості цим торговельним закладам має надавати виробник. Продавець свіжої риби на ринку повинен мати ветеринарно-санітарний паспорт рибного водоймища, звідки її виловили".
Жодна термічна обробка риби, яка загинула внаслідок підриву Каховської ГЕС, не убезпечить від інфекційних хвороб — кишкової палички, гельмінтозу, сальмонельозу та ботулізму, говорить Наталія Шевченко. "Не купуйте рибу на стихійних ринках та з капотів машин, тому що це завжди потенційний ризик. Адже ніхто вам не надасть документи щодо її якості та термінів споживання. В результаті перевірок можу сказати, що наразі у Кіровоградській області не було випадків, коли рибу намагались завезти з територій, пошкоджених руйнацією Каховської ГЕС".
Окрім документів фахівчиня також рекомендує під час купівлі риби звертати увагу на її вигляд.
"Треба подивитись на тушку риби, спробувати її руками, вона має бути щільна і пружна. Після натискання на м'якоті не повинно бути вм'ятин, якщо вони є, то це означає, що риба уже почала псуватись. Луска на рибі має міцно триматись, якщо вона відпадає, це ознака не першої свіжості. Очі у свіжої риби мають бути прозорі, блискучі з чорною зіницею. Якщо вони каламутні, її краще не купувати, — говорить Наталя Шевченко. — Зябра у свіжої риби мають бути рожеві, або навіть червонуваті. Якщо ж вони сірого кольору, на них є слиз та неприємний запах, то це означає, що розпочинаються процеси гниття. Коли риба починає розпадатися та гниє, то в неї надувається живіт, змінюється форма та зовнішній вигляд. І звісно найпростіший момент — це понюхати рибу. Якщо відчувається запах аміаку, то вона є несвіжою".