Сезон кукурудзи у розпалі. На полтавських ринках – величезний асортимент золотистих качанів на будь – який смак та ціну. Переважно, ціна за один качан стартує від 4 гривень. Чим якісніший продукт, тим вищою буде вартість. В чому користь кукурудзи та чи є застереження щодо її вживання? Про це ми запитати у лікаря – терапевта Олени Зоріної
СКАРБНИЧКА ВІТАМІНІВ ТА МІКРОЕЛЕМЕНТІВ
« — Кукурудза серед злакових культур є однією з найкорисніших. Звісно, в цьому заслуга селекціонерів, які вивели останніми роками десятки сортів. Серед найбільш відомих, звісно ж, Бондюель, який обожнюють усі за ніжний смак. Перелік вітамінів, що містяться у кукурудзі – величезний. Насамперед, це вітаміни В, С, D, Е, К.
А також пектини, котрі покращують травлення та сприяють злагодженій роботі ендокринної системи. Однак, якщо ви стежте за вагою, будьте обачні: кукурудза продукт дуже калорійний» — розповідає Олена Зоріна.
« У ВСЬОМУ ДОБРЕ ЗНАТИ МІРУ»
За словами пані Олени, кукурудза у розумній кількості корисна людям, котрі страждають від запалення жовчного міхура та нирок. Натомість, якщо у вас є виразка шлунку, проблеми з кишечником — будьте обачні, проблеми можуть тільки загостритися. Є також люди з алергією на кукурудзу та продукти з нею.
« — Буває так : принесли з ринку кукурудзу, наварили і одразу ж всі їдять по кілька штук. І це можна зрозуміти:адже дуже смачно. Але іноді тут же починаються проблеми у декого з людей: здуття живота, нудота, діарея.Тому я завжди кажу своїм пацієнтам: все добре в міру. Прислухайтеся до свого організму, і будьте обачні. Хочу ще зауважити. Не купуйте кукурудзу на стихійних ринках. Чому? Та тому що ви не знаєте, де зібрана ця кукурудза, ніхто не відстежує її якість. Вона може бути зібрана на полі, яке обробляли хімікатами і тоді можна отруїтися» — наголошує Олена Зоріна.
Як вибирати кукурудзу знають всі: пошкоджені зерна, сухе листя ознака того, що кукурудза зірвана давно і вже постаріла. Також окрім звичайних варених качанів є багато різновидів приготування кукурудзи
РЕЦЕПТИ ТА ТЕХНОЛОГІЯ ПРИГОТУВАННЯ
Кукурудза для заморозки
Почистіть качани, залийте їх холодною водо. Після закипання варіть її 7 – 11 хвилин. За цей час приготуйте ємність з крижаною водою , покладіть туди качани. Коли вичахнуть – кукурудзу можна заморожувати.
Запіканка «Маїс»
6 качанів кукурудзи
0,5 склянки молока
0,5 склянки жирних вершків
0,5 склянки натертого сиру чеддер
2 яйця
Очистіть кукурудзу, зріжте з неї зерна та складіть їх в форму для запікання.
Спочатку змішайте молоко, вершки та збиті яйця, а потім додайте сир, сіль і перець. Залийте цією сумішшю кукурудзу та відправляйте майбутню запіканку в духовку, розігріту до 180 градусів. Час приготування – 35 хвилин
Кукурудза у фользі
Кожен качан покласти на окремий шматок фольги, вичавити сік лимона чи лайма, можна додати перець, натерти часником та посолити, загорнути в фольгу , запікати до 200 градусах 20 хвилин.
Читайте також: Як правильно варити кукурудзу?