21 липня відзначається цікаве свято – Міжнародний день нездорової їжі, який дозволяє нам їсти продукти, які ми щодня не їмо, повідомляє Центро сімейної медицини №1 Краматорська. І інформує, які проблеми зі здоров’ям можуть бути при харчуванні шкідливими продуктами.
Чебуреки, піци, бургери, шаурма, курячі ніжки, картопля фрі та інші страви, від згадки про які тече слина, мають своє власне свято!Термін «шкідлива їжа» вперше запровадив 40 років тому вчений-мікробіолог Майкл Джекобсон. Він позначив так продукти, що містять багато калорій і шкідливі для здоров’я речовини при мінімумі харчової цінності, тобто вітамінів і мінералів.
Вчені довели, що «шкідливі продукти» впливають на мозок, так само як наркотики, виробляючи харчову залежність.
Проте останнім часом все більше людей звертають увагу на питання здорового харчування і на те, чим відрізняється корисна та шкідлива їжа. Малорухливий спосіб життя та сидяча робота призводять далеко не до кращих наслідків. Але і це не найважливіший фактор. Саме шкідлива їжа утворює в тілі зайві кілограми та створює проблеми зі здоров’ям.
Науковці встановили, що трансжири, які містяться у шкідливій їжі: послаблюють імунітет, різко знижують стійкість організму до стресів, підвищують вірогідність розвитку сильної депресії, підвищують ризик розвитку цукрового діабету, порушують обмін простагландинів, порушують фермент, який відіграє ключову роль у знешкодженні канцерогенів і хімічних речовин винні в народженні дітей з патологічно маленькою вагою, погіршують якість грудного молока у годуючих матерів, а також передаються разом із молоком немовляті, знижують рівень тестостерону (чоловічого гормону) і погіршують якість сперми.
Найбільш шкідливими для організму вважаються: сіль, цукор, майонез, маргарин, штучні жири, рослинне сало, консерви, газовані напої, м’ясопродукти глибокої переробки, смажені страви, повторно розігріта або вчорашня їжа, сухофрукти, чіпси, фаст-фуд. Тож харчуйтеся правильно та споживайте корисну їжу