Що буде з організмом, якщо щодня їсти кавун: про його користь розповіли дієтологи

Кавуни чудово втамовують спрагу і сповнені антиоксидантами.

Кавун приносить організму величезну користь / фото Pxhere

У сезон літньої спеки, коли достигають кавуни, не відмовляйте собі в задоволенні з’їсти шматочок, інший. Кавуни допомагають підтримувати водний баланс, корисні для серця і тонусу шкіри. Кавуном можна насолоджуватися по-різному — їсти його просто так, додавати в салати або готувати на його основі літні смузі, розповіли експерти для сайту marthastewart.com.

Дієтологиня, авторка кулінарної книжки Міка Сіва розповіла, що кавун чудово справляється з ризиком зневоднення — однією з великих проблем літніх місяців. Адже кавуни приблизно на 92% складаються з води і є чудовим джерелом рідини. А дієтологиня і викладачка кулінарного мистецтва Сьюзен Грілі додала, що разом зі значною дозою води кавун також містить важливі мінерали, такі як калій, фосфор і магній.

А вода, що міститься в кавуні, дає відчуття ситості й може стати секретною зброєю для схуднення та контролю ваги.

Відео дня

«Для тих, хто шукає більш цікаві, освіжаючі варіанти втамування спраги без додавання великої кількості калорій, кавун і кавуновий сік — чудовий вибір», — каже Грілі.

В одній чашці нарізаного кубиками кавуна міститься близько 46 калорій. Сіва додала, що порівняно з іншими фруктами, кавун — менш калорійний продукт, який завдяки високому вмісту води допоможе вам почуватися ситим.

Найкраще їсти кавун, лусуючи шматочок за шматочком / фото ua.depositphotos.com

Також вона сказала, що кавун багатий на вітаміни А і С — антиоксиданти, які відіграють важливу роль у здоров’ї шкіри та імунітету. При цьому вони перебувають у розчиненому стані, що сприяє здоров’ю шкіри і підтримує травлення, що підтверджується дослідженням про вплив вітамінів на здоров’я шкіри.

Користь кавуна для серцевої діяльності

Хоча вміст клітковини в кавуні відносно невеликий — близько 0,4 грама на 2/3 склянки, інші поживні речовини роблять його цінним джерелом поживних речовин.

«Кавуновий сік — гарне джерело таких сполук, як аргінін, цитрулін і лікопін. Вони мають кардіопротекторні властивості», — каже Грілі, посилаючись на дослідження.

Амінокислота L-цитрулін, що міститься здебільшого в кавуні, як було доведено в спеціалізованому дослідженні, покращує спортивні результати. За словами Грілі, найбільша її концентрація в білій кірці. В організмі цитрулін метаболізується в незамінну амінокислоту аргінін. За словами Грілі, він критично важливий для синтезу оксиду азоту — молекули, що регулює судинний тонус.

Також кавун містить лікопін — це потужний антиоксидант. Інші джерела цього природного червоного пігменту — помідори, рожевий і червоний грейпфрути, а також гуава. Але в кавуні цієї фітохімічної речовини приблизно на 40 відсотків більше, ніж у червоних помідорах.

«Лікопін може покращувати рівень ліпідів і артеріальний тиск, а також захищати від деяких видів раку», — каже Грілі.

Як правильно їсти кавун

І хоча в кавунах багато клітковини, частина її втрачається під час вичавлювання соку. Грілі стверджує, що в ньому зберігається достатньо амінокислот і антиоксидантів, щоб бути корисним. Однак, сік стає більш концентрованим і солодким, ніж така ж кількість цільного кавуна. Тому найкраще їсти кавун, відкушуючи шматочок за шматочком. Їстівна також шкірка та насіння. Шкірку можна замаринувати або приготувати цукати, а насіння підсмажити.

Чому не можна харчуватися тільки кавунами

У соцмережах набув популярності новий тренд, у якому люди кілька днів їдять лише кавуни та розповідають про свої відчуття. Їхня головна мета — швидко схуднути. Але дієтологи попереджають, що ефект від такого схуднення не затримається надовго і принесе більше шкоди організму, ніж користі.

Джерело

Новости Украины | Последние новости Украины