Символи минулих епох у фондах Житомирського краєзнавчого музею

КУЛЬТУРА

В фондах КЗ «Житомирський краєзнавчий музей» зберігаються предмети, які можна сміливо вважати значущими елементами історії. Це – посріблені вироби «Фраже» як приклад самобутнього розвитку промисловості, особливості менталітету.

Про них у мережі Фейсбук розповіла Головний зберігач Житомирського обласного краєзнавчого музею Тетяна Гребельник.

Неозброєним оком відрізнити срібний предмет від посрібленого досить важко. Посріблення — це нанесення тонкого шару срібла поверх іншого основного металу, такого як нікель, мідь, білий метал або латунь.

В 1824 році двоє братів — ювелірів із Франції Альфонс і Йосип Фраже прибули до Варшави з метою організувати фірму з випуску недорогих виробів зі срібним покриттям (столове приладдя, посуд, підсвічники і кадила). Метод сріблення, що застосовувався братами Фраже, виглядав приблизно так: на розпечену до червоного кольору мідь накладався тонкий лист срібної фольги і вальцювався. Предмети, виготовлені з такого двошарового матеріалу срібною стороною назовні, були практичними, красивими, довговічними і досить дешевими для того, щоб привернути увагу покупців, які в силу невеликих доходів не могли дозволити собі речі зі справжнього срібла. Такі вироби називалися плакованими або з накладного срібла. На початку 40-х р. ХІХ ст. фірма стала називатися «JOZEF FRAGET» (Йосип Фраже).

В 1851 році, після подорожі по Європі і вивчення новітніх технологій, Йосип Фраже впроваджує у виробництво більш технологічно дешевший спосіб нанесення срібла на основний метал – гальванізацію. Перевага полягала в тому, що для гальванічного покриття сріблом придатна не тільки мідь, але й латунь, цинк, нікель і їх сплави, а також можливість наносити більш тонші шари срібла, що призводило до ще більшого здешевлення собівартості продукції. І за короткий проміжок часу фірма Й. Фраже перетворилася в одне з найбільш сучасних і прекрасно обладнаних підприємств з випуску посріблених виробів в Східній Європі. В кінці ХІХ століття ознакою гарного смаку в дворянських колах Європи вважалося сервірувати стіл посрібленими виробами, створеними фабрикантом Фраже.

Джерело: Житомирський обласний краєзнавчий музей

Источник

Новости Украины | Последние новости Украины