ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ
Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті.
Про це повідомляють на сайт Житомирського обласного лабораторного центру.
В українських лісах та лісостепах зустрічається близько 80 видів потенційно небезпечних для здоров’я грибів, з них 10-15 становлять реальну небезпеку для життя.
Маємо констатувати той факт, що в Житомирській області вже зареєстровано 14 випадків отруєння дикорослими грибами. З них:
- в Ємільчинському районі – 2 випадки;
- Народицькому – 1;
- Чуднівському – 2;
- Любарському – 3;
- Новоград-Волинському – 1;
- Баранівському – 2;
- Овруцькому – 2;
- м. Житомир – 1.
На практиці не існує надійного способу, за допомогою якого можна відрізнити отруйні гриби від їстівних. Саме тому отруїтися грибами може навіть досвідчений грибник. Особливо часто плутають молоді гриби, у яких до кінця не сформувалися характерні їм морфологічні відмінності.
Багаторічний аналіз випадків отруєнь грибами в Україні свідчить, що більшість отруєнь обумовлена вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки.
Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів, сморжів. Особливість отруєнь цими грибами полягає у тому, що ознаки отруєння можуть не проявлятися до 3-х діб після вживання грибів в їжу.
Смертельною вважається навіть мінімальна доза отрути вищеназваних грибів.
Отруєння цими грибами переважно є смертельним навіть при своєчасному зверненні за медичною допомогою.
Характерними симптомами отруєння грибами являються:нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
Чому ми саме сьогодні говоримо про профілактику отруєння дикорослими грибами?
Тому, що саме на осінь припадає пік отруєнь
Для збереження вашого здоров’я краще утриматися від збору дикорослих грибів.
Для тих, хто, незважаючи на зареєстровані отруєння грибами, небезпечність цієї страви, збирається в ліс, нагадуємо про правила, яких необхідно дотримуватися:
- ніколи не беріть тих грибів, яких ви не знаєте, якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його позбутися;
- не рекомендується збирати старі перестиглі гриби;
- не пробуйте на смак сирі гриби;
- не збирайте грибів, які мають потовщену внизу ніжку з блідим плівчастим кільцем-залишком оболонки. Таке потовщення і кільце-перші ознаки смертельно отруйної блідої поганки;
- гриби збирайте тільки з цільною ніжкою. Це допоможе вам вдома ще раз перевірити, чи не потрапив випадково між їстівними отруйний гриб. Пам’ятайте, що у блідої поганки на нижній поверхні пластинки завжди бліді;
- не довіряйте доморощеним знавцям, які вважають себе незаперечними авторитетами при збиранні грибів та виходять не з наукових позицій, а з власних тверджень та помилкових дослідів;
- не збирайте гриби біля сміттєзвалищ та доріг.
Перша допомога:
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювання, головний біль, галюцинації, біль у животі):
Негайно викликайте «Швидку допомогу» та акцентуйте увагу на тому, що захворілий вживав гриби!
До її приїзду промийте шлунок 1-2 літрами сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини. Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчого лікувального закладу. Недоїдених грибів не викидайте, їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, що потрапила до організму.
Після надання первинної допомоги дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс.
Заборонено:
- вживати будь-які ліки та їжу, алкогольні напої, молоко – може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику;
- займатися будь-якими іншими видами самолікування.
Бережіть своє здоров’я!
Лікар з загальної гігієни
Аврамчук В.А.
Джерело: Житомирський обласний лабораторний центр